הסגנון הג׳פנדי
ליפן לסקנדינביה יש הרבה מן המשותף מבחינת עיצוב ואסתטיקה. שתיהן מעניקות ערך גבוה לפשטות, למינימליזם, לאיכות טובה, לפונקציונליות, להיסטוריה, לחומרים טבעיים ולאומנות.
הסגנון הג׳פנדי, שילוב בין תורת העיצוב היפנית לסטייל הסקנדינבי, צמח בשנים האחרונות כמילת מפתח מבוקשת המשקפת ערכים אסתטיים של מינמליזם, טבע, נינוחות ורוגע.
למרות שהמונח ג׳פנדי נשמע כמו ביטוי באז אופנתי, השפה עצמה היא בערך הכל מלבד טרנד חולף. מדובר על הרמוניה בין חללי פנים יפניים לבין מורשת העיצוב הסקנדינבית, אשר לשניהם יש היסטוריה נפרדת עם שורשים בני מאות שנים.
"אולי יש אנשים שחושבים ש- Japandi פשוט קרה, אבל היחסים בין יפן לסקנדינביה התחילו מזמן", אומרת לילה ריטברגן בעלת חשבון האינסטגרם הפופולרי @japandi.interior.
במרכז החיבור ניצבים חללי פנים שלווים, מינימליסטיים ופונקציונליים, המחלחלים לעתים קרובות ליותר מסתם המראה של הבית - כמו למשל תמיכה באורח חיים בריא ומשמעותי, המלמד אותנו למצוא יופי בחוסר שלמות, יצירת קשרים עמוקים לאדמה ולטבע כמו גם ליהנות מההנאות הפשוטות של החיים.
במובן הבסיסי ביותר, הסגנון ה- Japandi עוסק בתערובת של עיצוב סקנדינבי ועיצוב יפני כתנועת העיצוב מזרח-פוגש-מערב. הוא משלב אלמנטים אמנותיים יפניים ופילוסופיית וואבי-סאבי עם נוחות סקנדינבית וחמימות או היגה.
כמה מילים על היגה או הוגה
ההוגה מדבר על סך המינהגים המתייחסים לתרבות ההתכנסות בבית אשר נולדה בדנמרק ובשאר ארצות סקנדינביה בהן החורף ארוך, קר וחשוך.
תנאי האקלים באזור זה יצרו סגנון חיים של שהות בחלל הביתי עם משפחה וחברים, תוך התחממות והתענגות על ההנאות הקטנות של החיים. זה יכול להיות ארוחה ביתית עם חברים לאור נרות, התחממות מול האח תוך שתיית משקה חם או לבוש נוח וחמים בסגנון סוודר רך וגרבי צמר נעימות.
משפטים כמו "הסלון שלכם נראה מאוד הוגה" או "הוגה וויקנד" הפכו כבר לחלק אינטגרלי מהשיח בדנמרק. בנוסף, הדנים רואים בהוגה דרך חיים ואף פילוסופיה של שלווה הנובעת מהסתפקות במועט לצד הנאה מדברים יומיומיים. יש המאמינים שההוגה היא הגורם המרכזי להיותה של דנמרק מובילה באופן עקבי במדדי שביעות רצון ואושר.
מקומו של הטבע בתרבות הג׳פנדית
עיצוב פנים ג׳פנדי עושה שימוש בצבעים ניטרליים, חומרים איכותיים וטבעיים, עם דגש על ירק וטבע מהסיבה הפשוטה שגם ביפן וגם בסקנדינביה אנשים אוהבים לבלות בטבע ולהכניס אותו לביתם.
זה בולט לא רק בשימוש בחומרים טבעיים כמו עץ או פשתן, אלא גם באימוץ צורות אורגניות כחלק משפת העיצוב. כשזה מגיע לבחירת צבעים, מומלץ לבחור בגוונים ניטרליים כמו בז', חול, שמנת, אפור, שיבולת שועל ואבן. יחד עם זאת, כדאי להימנע מכל דבר לבן או בהיר מדי. שום דבר לא צריך לנצנץ, לבהוק או לשלוט. השאיפה היא ליצור אווירה רגועה והרמונית.
אם הקומבינציה קצת תפלה עבורכם נסו להוסיף טקסטורות במתכונת של טון על טון כמו גם לבחור פריטים מסוימים בצבע מנוגד. זה יכול להיות טונים של פחם וירוקים טבעיים, או גווני פסטל רכים כדוגמת ורוד חיוור, כחול, ירוק ואפור.
מבחינת החומרים הרעיון הוא להתמקד בסיבים טבעיים ובחומרים ברי קיימא כגון ראטן, במבוק, כותנה, קנבס, עץ, קש ונייר - מרכיב מפתח בסגנון היפני. בסוף אפשר לתבל את החלל בנגיעות מתכות מגניבות. התוצאה מעניקה למרחב תחושה מודרנית והרמונית.
אבזור ג׳פנדי
ביקום ה- Japandi יש אפס עומס. פחות זה יותר. השקיעו בכמה יצירות מהממות שאתם אוהבים עם עדיפות לכאלה שיעמדו במבחן הזמן. מראות שנאספו בקפידה, מסגרות לתמונות, יצירות אמנות, מתלי קיר, מנורות שולחן, אגרטלים ושטיחים - כל אלו יכולים לשנות את התחושה של החדר ולגרום לו להרגיש נעים יותר מבלי להוסיף עומס.
בחירת החומרים תהיה עם דגש על גולמיות וצניעות כמו בטון חשוף, עץ לא מעובד, נייר אורז, חלודה טבעית ״פטינה״ ופליז. מומלץ גם להשתמש באביזרים שיהיה קשה למצוא את החלופה הזולה שלהם - פריטים כמו כלי הגשה יפניים וכוסות יין רזות, קערות בגוונים ניוד כמו גם צלחות עם חיפוי עץ טבעי, כל אלו יוסיפו נופך של אותנטיות לחלל.
החלק האהוב עלינו הוא האביזרים. אגרטלים של פעם (רצוי בגוון ירוק או אדום), חפצי אמנות דמויי יפן, מסגרות אבן, שטיחי סמרטוטים, תאורת פייה עם חוטים דקים ועוד.
הוסיפו זר פרחים שופע (צבעוני או מונוכרומטי) או כמה צמחי דשא ופרחים בתפזורת אם אתם רוצים לשדר ייחודיות מבלי לסטות מהקונספט הכללי.
סיכום
המפתח לסגנון הג׳פנדי הוא הרמוניה ושימוש בצבעים, חומרים וטקסטורות המשקפים את האיזון המושלם בין הפשטות היפנית לבין החמימות הסקנדינבית.
כמובן שכמו כל סגנון עיצובי, יש להרגיש חופשי לערבב פריטים שונים ולהתאים אותם לפי הצרכים האישיים שלכם והסטייל שאתם אוהבים.